Přidat vinaře
Pro lidi,
kteří rádi pijí víno
Drobečková navigace

Úvod > Recepty > Vepřové kotlety se zelím

Vepřové kotlety se zelím



Vepřové kotlety se zelímKotlety obvykle baštíme jako řízky. Mé předchozí pokusy vyrobit z nich něco jiného postrádaly chuť a naopak zachovávaly charakteristický tón vepřového. Trojobal to přebíjí a asi proto máme ty řízky tak rádi, mě nevyjímaje. Pohlreichův recept z knihy Česko vaří s Pohlreichem mi však poskytl alespoň drobnou výzvu řízkům. Výsledek byl dobrý a narozdíl od řízků nabídl lehčí pokrm. V záloze mám ještě jeden recept na kotlety - podívejte se na vepřové kotlety s rajčatovou omáčkou.

Suroviny:

  • 4 vepřové kotlety
  • menší hlávka zelí
  • 100 g slaniny
  • větvička rozmarýnu
  • lžička másla, olivový olej
  • sůl, pepř
  • na bazalkové pesto:
    • 4 stroužky česneku
    • šálek nastrouhaného parmazánu
    • hrst bazalky
    • 200 ml olivového oleje
    • sůl, pepř

Postup:

  1. Nejprve připravte maso. Kotlety očistěte a dejte do misky. Přidejte rozmarýn a zakapejte olivovým olejem. Misku přikryjte potravinářskou fólií a uložte do lednice.
  2. Omyté zelí nakrájejte na nudličky a krátce spařte v osolené vodě. Vyndejte ho a ihned zchlaďte, aby zůstalo křehké.
  3. Připravte pesto. V hmoždíři roztlučte nebo pomocí robota rozmixujte česnek, sůl, bazalku a parmazán. Na závěr přidejte olivový olej a dochuťte solí a pepřem.
  4. Osolené a opepřené kotlety opečte na pánvi (já poté kotlety nechal cca 15 min. v troubě na 150 stupňů, aby byly křehčí).
  5. V pánvi opečte slaninu, přidejte spařené zelí a prohřejte. Odstavte z plotny a vmíchejte připravené pesto.

Doporučuji podávat s červeným vínem, klidně silnějším, aby se dokázalo utkat česnekem. Například Cabernet Sauvignon, Merlot, Zweigeltrebe atp.


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat my a to pro možnost vám odpovědět. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů.