Přidat vinaře
Pro lidi,
kteří rádi pijí víno
Drobečková navigace

Úvod > Recepty > Tuňák se salátkem z čočky

Tuňák se salátkem z čočky



Tuňák je dobrá rybka, ale bez zajímavých marinád a příloh mě příliš neuchvacuje. Proto jsem rád vyzkoušel Pohlreichův recept se salátkem z čočky... Ideální je vařit na jednom místě. Avšak toto jídlo jsem vařil v létě a tak jsem si neodpustil aplikaci grilu. Proto jsem Pohlreichův postup rozdělil na dvě fáze - v kuchyni a venku u grilu.

Tuňák podle PohlreichaSuroviny:

  • Steaky z tuňáka silné asi 2,5 cm, snítka tymiánu, olivový olej, sůl, pepř
  • 300 g zelené čočky (v Bille neměli, použil jsem červenou), snítka tymiánu, 3 řapíky celeru, 1 mrkev (obojí nakrájené na drobno), 2 lžíce bílého vinného octa, 1 lžíce medu, 4 lžíce olivového oleje, 1/2 lžíce nasekané petržele a stejné množství kerblíku, sůl, pepř
  • Nové brambory, libeček, sůl, pepř, máslo (můj doplněk, který ocení zejména děti:-)

Postup:

  1. Začněte v kuchyni. Steaky z tuňáka osolte, opepřete, obalte v nasekaném tymiánu (přihodil jsem i trochu rozmarýnu) a olivovém oleji. Nechte je odpočívat až do druhé, grilovací fáze.
  2. Dejte vařit nové brambory v celku, jak jinak než ve slupce. Máte-li, přihoďte do hrnce libeček. Brambory nevařte déle než 20 minut, aby si užily i gril.
  3. Čočku uvařte podle návodu (obvykle 15-20 minut na mírném ohni, aby nepopraskala - mě vždy popraská:-)). Na posledních 5 minut vhoďte na drobné kostičky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Poté směs zchlaďte studenou vodou. Promíchejte ocet, med a olivový olej. Emulzi opatrně vmíchejte do zeleninové směsi. Poté přidejte bylinky a dochuťte solí a pepřem.
  4. Nyní se můžete přesunout do druhé fáze, jinými slovy ven ke grilu (uhlí jste mohli roztopit již někdy při během vaření zeleniny, ale není kam spěchat; minimálně je vhodný okamžik k otevření lahve vína). Gril potřebujeme na vysoký žár. 
  5. Nejdříve dejte na oheň brambory, aby došly a vytvořily si opečenou kůrčičku (10-15 minut, ale pozor na popáleniny:-).
  6. Poté během 2 minut z každé strany ogrilujte tuňáka.
  7. Před servírováním brambory rozkrojte a položte na ně máslo za účelem rozpuštění.

Recept pochází z Pohlreichovy knihy "Rozpal to šéfe!". Víno se hodí spíše červené, z moravských luhů doporučuji Rulandské modré a André. Já bych mohl i Svatovavřinecké. Na obrázku je Pinot Noir 2012 od Stapleton & Springer z Bořetic, taková hvězdička mezi zdejšími červenými.


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář