Přidat vinaře
Pro lidi,
kteří rádi pijí víno
Drobečková navigace

Úvod > Recepty > Losos s opečenými bramborami

Losos s opečenými bramborami



Losos s opečenými bramboramiLosos je u nás oblíbený, pečeme ho, grilujeme, přidáváme do těstovin i rizota. Recept z knihy Česko vaří s Pohlreichem (podle stejnojmeného televizního pořadu) však nabízí vymazlenou lahůdku. Přestože jsou rozdíly od našich tradičních úprav nepatrné, generují obrovské rozdíly ve výsledných chutích. Tyto rozdíly tkví v marinádě a jejím využití coby omáčky a na másle opečených brambůrkách Recept zní takto:

Suroviny:

  • 4 filety lososa
  • 500 g raných brambor
  • olivový olej, kousek másla
  • 4 stroužky česneku, čerstvě vymačkanou šťávu z citrónu, hrst čerstvých bylinek (bazalka, rozmarýn, tymián, hladkolistá petrželka)
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Uvařte brambory ve slupce a nechte vychladnout. Brambory nakrájejte na kolečka (menší na půlky, střední na čtvrtky atp.;-)
  2. V pánvi na mírném žáru prohřejte olivový olej s utřeným česnekem. Přendejte do misky, přidejte citronovou šťávu (příp. i nastrouhanou kůru) a směs bylinek. Vše promíchejte.
  3. Rybí filety potřete připravenou směsí, osolte a opepřete. Filety uložte do lednice a cca 30 minut marinujte (v původním receptu se nemarinuje, ale přímo griluje).
  4. Filety očistěte od marinády. Na jedné pánvi filety opečte (já z obou stran cca 6-7 minut, v receptu 4+1 min.). Na druhé pánvi na másle opečte brambory. Poté, co vyjmete filety z pánve, prohřejte v pánvi marinádu.
  5. Filety na talíři přelejte marinádou.

Podávejte se suchým růžovým vínem, alternativně s plným bílým (napadá mě archivní Ryzlink rýnský od Valihracha nebo třeba Rulandské bílé Sur-lie od Špalka). Nicméně neurazíte ani lehčím červeným vínem (Modrý Portugal nebo Špalkův Svatovavřinec).

Máte-li po ruce salát, můžete jej doprovodit marinádou z dijónské hořčice, vinného octa a olivového oleje.


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat my a to pro možnost vám odpovědět. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů.