V horkých letních dnech jsem pátral Ridiho kuchařkách, co by tak naše mlsná rodina ocenila. Padly mi do oka trubky (těstoviny cannelloni) plněné směsí ze špenátu, tvarohu (ricotty) a parmazánu, posléze polité bešamelovou omáčkou a zapečené. A protože výsledek předčil očekávání, publikuji recept na Wining.cz. Ochutnejte!
Suroviny:
- 300g těstovin Cannelloni (koupíte v supermarketu, ale v nouzi lze použít lasagne a směs dát mezi plátky těstovin)
- 400g listového špenátu
- pár lístků bazalky
- 30g másla
- 200g bešamelu
- 300g ricotty (nebo plnotučný měkký tvaroh)
- 1 žloutek
- 100g parmazánu
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
Recept:
- Cannelloni povaříme 3-4 minuty a vhodíme do studené vody. Špenát spaříme a nasekáme na jemno spolu s lístky bazalky, ricottu propasírujeme přes sítko, aby byla jemnější a přidáme ke špenátu (použil jsem plnotučný měkký tvaroh bez úprav). Smícháme se žloutkem, s troškou strouhaného parmazánu a muškátovým oříškem, dochutíme solí a pepřem.
- Směsí plníme těstoviny a skládáme do máslem vytřené zapékací mísy. Navrch nalijeme bešamel (recept zde), posypeme sýrem, přidáme kousky másla a pečeme 20 minut (pekl jsem 30 minut - ideální moment rozpoznáte podle toho, že povrch krásně zhnědne) v předehřáté troubě na 200 stupňů.
A víno? Rozhodně bílé nebo růžové, ideálně vhodné do letního času, takže mladé, šťavnaté, voňavé a dobře vychlazené. Osobně bych volil suché, nicméně v tomto případě jsem omylem otevřel Rulandské bílé v polosladkém provedení od Skoupila a pasovalo skvěle.
Link na originální recept včetně videa: http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Cannelloni-con-ricotta-e-spinaci
Přidat komentář