Před léty jsem objevil recept na rillettes - francouzské škvarky - v časopisu Gurmán (dnes Gurmet). Výsledek byl celkem uspokojivý. Před dvěma týdny jsem okusil originán na Salon de Vins ve Francii. Dojem byl velkolepý. Minulý pátek jsem pět hodin vařil další pokus doma, tentokrát vybaven čtyřmi různými recepty z Internetu. Výsledek byl velmi dobrý. Doporučuji vyzkoušet!
Suroviny (můj vlastní klon):
- 1 kg vepřového bůčku a 1 kg kýty (nemusí být přesně, důležitá je část tučného masa)
- 0,5 l suchého bílého vína
- 0,5 l vody
- Sůl (4 velké lžíce), pepř (podle chuti)
Postup:
- Maso nakrájejte na kostky, tučné dejte zvlášť.
- Rozehřejte troubu na 150 stupňů, tučné kostky dejte do pekáčku a pečte asi 20-30 minut.
- Poté přisypte zbývající maso, podlijte je vodou a přiklopte.
- Další 4 hodiny průběžně podlévejte vínem (co zbyde, můžete vypít!).
- Před poslední hodinou odložte poklici, posolte, opepřete, zamíchejte a maso rozmačkejte vidličkou.
- V závěru by měla být odpařena veškerá voda a maso by se mělo koupat již jen ve vlastním tuku.
- Hotové maso vyberte do sklenice (sklenic - budete potřebovat dvě), přelijte tukem, nechte vychladnout a poté uschovejte v lednici.
Rilletty vám vydrží určitě týden v lednici, ale spíš je dříve sníte. Hodí se výborně k snídani, obědu, večeři i ke svačině. A k tomu suché bílé nebo růžové vínko.
Recepty na Internetu:
Každopádně musíte vyzkoušet i další francouzský recept - Ratatouille |
|
Publikováno: 1. 7. 2015 10:22
Žádné komentáře doposud nebyly přidány.
Přidat komentář