Přidat vinaře
Pro lidi,
kteří rádi pijí víno
Drobečková navigace

Úvod > Recepty > Těstoviny Amatriciana (špek, rajčata, sýr)

Těstoviny Amatriciana (špek, rajčata, sýr)



Těstoviny Amatriciana a Sauvignon od GalyTěstoviny Amatriciana, pro české konzumenty navrhuji název těstoviny "špeko-rajčato-sýrové" (v originále Bucatini all'Amatraciana - viz kuchařka S Italem v kuchyni od slavného Emanuela Ridiho), nemusí na první pohled vypadat nijak zvláštně. Koupíte-li si ale dobré suroviny, budete na ně vzpomínat jen v dobrém. A to nemluvím o tom, že celá příprava trvá asi 30 minut...

Suroviny:

  • 400g těstovin (v originálu makaróny - Bucatini)
  • 400g loupaných rajčat v plechovce (z českých supermarketů nejlépe Valfrutta, já volil domací ze zahrádky)
  • 2 lžíce extra virgin olivového oleje
  • 300g slaniny (v originálu guanciale, což by měla být italská slanina z líčka a krku)
  • 2dcl bílého vína
  • 150g ovčího sýra (v originálu Pecorino romano - mívají v Makru nebo Bille)
  • pepř

Recept (originál s mými poznámkami nadšeného amatéra - kurzívou):

Toulal jsem se Dejvicemi a nečekaně majíc asi hodinu volného času, vydal jsem se do obchodu Little Italy, který sousedí s proslulou restaurací Da EmauelCíl byl prostý - došel nám parmazán, který obvykle kupuji v Bille, ale zvědavost mě dovedla práve do Little Italy. Není třeba rozebírat zážitky, které dopadly na všechny mé smysly, musím však podtrhnout extrémně vstřícné chování personálu, navíc mající osobní zkušenosti s produkty. Nechal jsem tam podstatnou část výplaty a to jsem diskusi o vínech raději zastavil, byť nerad. Každopádně pravý italský špek a kravský sýr mě umožnily realizovat tento recept.

Na pánvi rozehřejeme kapku olivového oleje. Nezapomeňte, že tuku je ve slanině až dost. Slaninu nakrájíme na tenké plátky a ty pak ještě na proužky. Slaninu restujeme, aby pustila tuk (myslím si, že to chce maximálně na stupeň 4 na elektrické indukční plotně a alespoň 15 minut). Použijete-li čestvá rajčata, tak je mezitím spařte vařící vodou, poté ochlaďte, oloupejte a nakrájejte. Dáme vařit velké množství osolené vody na makarony, aby si mohly zaplavat, když jim to tak svědčí. Slaninu zalijeme bílým vínem, a když se odpaří, hodíme na pánev loupaná rajčata se lžící protlaku a vaříme (asi 10 minut). Podle potřeby můžeme vzniklou omáčku zředit trochou vody z těstovin. Jakmile jsou těstoviny uvařené téměř "al dente", přestěhujeme je z cedníku rovnou na pánev (ta trocha vody, která se tam ocitne s nimi, omáčce ani trochu nevadí). Dochutíme čerstvě mletým pepřem. Pro chuť přistrouháme špetku sýru Pecorino. Ještě chvíli vše na pánvi povaříme. Servírujeme hustě posypané Pecorinem.

K tomuto fantastickému pokrmu doporučuji bílé suché víno, klidně starší ročník, případně barrique (k aromatické chuti slaniny a sýru se hodí). Já zvolil poslední vzorek z Vinařství Gala - Sauvignon 2011.


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů