Tato varianta zeleniny je naprosto neodolatelná, věřím že by chutnala i masožravcům. Recept otiskl časopis Gurmet (leden 2012), údajně pochází od velkého Gordona Ramseyho. Doporučuji dodržet recept přesně podle níže uvedeného návodu, veškerou zeleninu smíchejte až v závěru. Servírujte jako přílohu s grilovanou rybou nebo jako hlavní chod s bílou bagetou. K tomu se hodí většina bílých a růžových vín, například Rulandské šedé od Františka Mádla z Velkých Bílovic.
Dobrou chuť!
Suroviny:
- 2 velké lilky, 4 menší cukety, 2 červené nebo žluté papriky, 4 velká vyzrálá rajčata, 5 lžic olivového oleje, 3 snítky bazalky, 1 střední cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička vinného octa, 1 lžička krystalového cukru, sůl, pepř
|
|
Postup:
- Lilky nakrájejte na kostky, cukety na plátky a papriky na kostičky. Rajčata vespod nařízněte do křížku a spařte minutu ve vařící vodě. Pak je přemístěte do studené vody a oloupejte. Nakrájejte na čtvrtky, semínka odstraňte lžící a dužinu na hrubo nasekejte.
- Na mírném plameni rozpalte 2 lžíce oleje a orestujte na něm lilky do hněda a doměkka (asi 5 minut) a přesuňte je na talíř. Na stejnou pánek nalijte další lžíci oleje a na něm orestujte dozlatova z obou stran cukety. Přesuňte je k lilku a stejným způsobem opečte dohněda i kousky papriky.
- Lístky bazalky natrhejte a dejte stranou.
- V pánvi se zbytkem oleje (po úpravě cuket, lilků a paprik) dozlatova osmažte na plátky nakrájenou cibuli. Přidejte k ní prolisovaný česnek a ještě minutu restujte. Vmíchejte ocet a cukr, přidejte rajčata a polovinu natrhané bazalky. Za stálého míchání směs pár minut povařte.
- Na závěr přesuňte do pánve všechnu ostatní opečenou zeleninu, osolte, opepřete a restujte ještě dalších 5 minut. Servírujte ihned, posypané čerstvou bazalkou.
|
|
Publikováno: 1. 7. 2015 10:13
Žádné komentáře doposud nebyly přidány.
Přidat komentář