Přidat vinaře
Pro lidi,
kteří rádi pijí víno
Drobečková navigace

Úvod > Recepty > Francouzský cibulový koláč

Francouzský cibulový koláč



Cibulový koláčZdeněk Pohlreich v pořadu Ano, šéfe! představil recept, který je prostě boží! Zkuste upéct francouzský cibulový koláč na pizza těstu (těsto lze koupit hotové např. v Bille, nebo vyrobit podle receptu níže). Hodí se jako předkrm i večeře. Recept jsem vyzkoušel na řadě členů naší rodiny a uspěl;-)

Suroviny:

  • Slanina (150 g), cibule (2x), česnek (2 stroužky), zakysaná smetana (kelímek), sůl, pepř
  • Pizza těsto (na jednu pizzu, klidně ale vytvořte do zásoby, v lednici vydrží asi 3 dny): 100 ml vlažné vody, lžíce mléka, lžíce olivového oleje, půl lžičky kvasnic, soli a cukru, hladké mouky tolik, aby těsto nelepilo (asi 200 g)
    (z vyzkoušených receptů je tento nejlepší - dostal jsem jej od Ondřeje - kuchařsky zkušeného bankéře;-)

Postup:

  • Těsto: Všechny suroviny smíchejte a poté postupně přidávejte mouku. Těsto je hotové, když se přestane lepit na okraj mísy. Poté jej nechte několik hodin v lednici (ideálně v igelitovém pytlíku, ale nechte mu trochu prostoru, bude kynout;-)
  • Koláč: Rozehřejte troubu na 250 C (resp. co to dá), slaninu a cibulku nakrájejte na nudličky/kroužky a osmažte na pánvi, do zakysané smetany zamíchejte prolisovaný česnek, sůl a pepř. Těsto rozválejte a poté rukama roztáhněte na plech (který před tím potřete olivovým olejem) - dá to trochu práce, ale trpělivost dobrý koláč přinese... Zakysanou smetanou potřete těsto, posypte slaninou a cibulkou a dejte péct, dokud okraje těsta nezezlátnou (cca 10 minut).

 

Co k tomu? Prakticky libovolné nesladké bílé víno. Vyzkoušeli jsme koláč s Chablis, alsaským Rieslingem i moravským Tramínem červeným.

Mé tipy na vynikající moravská vína zde

 

(C) Prima Family, Ano, šéfe!, mistr kuchař Zdeněk Pohlreich (vysíláno někdy koncem ledna 2012).


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů