Zdeněk Pohlreich v pořadu Ano, šéfe! představil recept, který je prostě boží! Zkuste upéct francouzský cibulový koláč na pizza těstu (těsto lze koupit hotové např. v Bille, nebo vyrobit podle receptu níže). Hodí se jako předkrm i večeře. Recept jsem vyzkoušel na řadě členů naší rodiny a uspěl;-)
Suroviny:
- Slanina (150 g), cibule (2x), česnek (2 stroužky), zakysaná smetana (kelímek), sůl, pepř
- Pizza těsto (na jednu pizzu, klidně ale vytvořte do zásoby, v lednici vydrží asi 3 dny): 100 ml vlažné vody, lžíce mléka, lžíce olivového oleje, půl lžičky kvasnic, soli a cukru, hladké mouky tolik, aby těsto nelepilo (asi 200 g)
(z vyzkoušených receptů je tento nejlepší - dostal jsem jej od Ondřeje - kuchařsky zkušeného bankéře;-)
Postup:
- Těsto: Všechny suroviny smíchejte a poté postupně přidávejte mouku. Těsto je hotové, když se přestane lepit na okraj mísy. Poté jej nechte několik hodin v lednici (ideálně v igelitovém pytlíku, ale nechte mu trochu prostoru, bude kynout;-)
- Koláč: Rozehřejte troubu na 250 C (resp. co to dá), slaninu a cibulku nakrájejte na nudličky/kroužky a osmažte na pánvi, do zakysané smetany zamíchejte prolisovaný česnek, sůl a pepř. Těsto rozválejte a poté rukama roztáhněte na plech (který před tím potřete olivovým olejem) - dá to trochu práce, ale trpělivost dobrý koláč přinese... Zakysanou smetanou potřete těsto, posypte slaninou a cibulkou a dejte péct, dokud okraje těsta nezezlátnou (cca 10 minut).
Co k tomu? Prakticky libovolné nesladké bílé víno. Vyzkoušeli jsme koláč s Chablis, alsaským Rieslingem i moravským Tramínem červeným.
Mé tipy na vynikající moravská vína zde
(C) Prima Family, Ano, šéfe!, mistr kuchař Zdeněk Pohlreich (vysíláno někdy koncem ledna 2012).
Přidat komentář