Přidat vinaře
Pro lidi,
kteří rádi pijí víno
Drobečková navigace

Úvod > Recepty > Panenka na balzamikové čočce

Panenka na balzamikové čočce



Panenka na balzamikové čočceKdyž jsem se prvně pustil do přípravy balzamikové čočky podle tohoto receptu, odhodlán výsledným pokrmem pohostit mého bratra s rodinou, nesetkal jsem se s kladným ohlasem (zřejmě vzpomínka na stravování ve školní jídelně). Když pak ochutnali, ohlas byl pozitivní, dokonce si i přidali, a i já jsem byl překvapen, jaké chuti se mi podařilo vykouzlit. Celé vaření je navíc poměrně nenáročné.

Suroviny:

  • Na maso: 800 g vepřové panenky (alternativně lze použít vepřovou kýtu, je-li pěkná - tak mi k naprosté spokojenosti poradili v Lahůdkářství Sváček), 2 lžíce rostlinného oleje, 1 snítka šalvěje, 2 řapíky celeru, 1 mrkev, 1 malý pórek, pepř, sůl
  • Na balzamikovou čočku: 100 g slaniny, 2 jarní cibulky, 2 lžíce třtinového cukru, 4 lžíce balzamikového octa, 100 ml demi glace (silné hnědé omáčky připravené ze zredukovaného vývoru ze zeleniny a pečených kostí), 1 malá cuketa, 2 mrkve, 2 řapíky celeru, 200 g uvařené drobnozrnné čočky

Recept:

  • Začněte přípravou balzamikové čočky. Uvařte čočku podle návodu na obalu. Slaninu nakrájejte na kostičky a na pánvi je rozpusťte. Přidejte drobně nakrájenou cibulku a na tuku ze slaniny ji orestujte, asi 8 minut. Poté ji zasypte cukrem a nechte asi 2 minuty zkaramelizovat. Stále míchejte. Zakapejte balzamikovým octem a vařte je ještě asi minutu. Zalijte omáčkou demi glace a prohřejte.
  • Cuketu, mrkev a celer očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Nasypte je do hrnce s vroucí vodou, povařte asi 3 minuty a slijte. Poté ihned zeleninu prolijte ledovou vodou, aby neztratila barvu. Okapanou ji pak nasypte do balzamikového základu spolku s čočkou uvařenou skus a před podáváním prohřejte.
  • Vepřovou panenku odblaňte a osušte. Na pánvi rozehřejte olej  a panenku na něm po všech stranách opečte. Poté ji přendejte do pekáčku, posypte nasekanou šalvějí, podlijte několika lžícemi vody a vložte na 10 minut do trouby rozpálené na 200 stupňů Celsia (chcete-li propečeníwell done, doporučuji cca 20 minut, kýtu ještě o něco déle). Hotovou panenku osolte, opepřete čerstvě namletým pepřem a nechte na teplém místě odpočinout.
  • Mrkev, celer a pórek (jen jeho zelenou část) nakrájejte na jemné nudličky a na másle je krátce orestujte. Na závěr zeleninu podle chuti osolte. Chcete-li ušetřit čas, můžete tento poslední krok vynechat, je to jen ozdoba...;-)
  • Kvůli dětem doplňuji pokrm bramborovou kaší.

Doporučuji podávat s mladým růžovým polosuchým vínem (čočka je nasládlá), nic nepokazíte ani lehčím červeným.

Recept jsem vyčetl v časopisu Gurmet v říjnu 2010.


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů