Přidat vinaře
Pro lidi,
kteří rádi pijí víno
Drobečková navigace

Úvod > Recepty > Grilovaná panenka, grilované brambory s tzatziky

Grilovaná panenka, grilované brambory s tzatziky



Připomeňte si atmosféru řeckých večerů. Byť panenku na tento způsob v Řecku možná neznají, přece jen grilované maso, brambory a tzatziky řeckou atmosféru vytvoří. A navíc je to opět jednoduchý a moc dobrý recept.

Grilovaná panenka v paprikovo-česnekové marinádě

Grilovaná panenka a brambory s tzatzikySuroviny:

  • 1 vepřová panenka (800 g), 3 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, 2 lžíce směsi nasekaných bylinek (oregano, tymián, rozmarýn), 2 bobkové listy, 1 lžíce mleté uzené papriky, sůl, pepř

Postup: 

  1. Česnek utřete se lžičkou soli a promíchejte v pekáčku s olejem. Přidejte nasekané bylinky, rozdrcený bobkový list, papriku a pepř.
  2. Panenku očistěte a tenkým nožem ji propíchejte (nemám rád násilí, to jsem neudělal). Položte ji do pekáčku a dobře ji v marinádě obalte. Pekáček překryjte fólií a maso nechte uležet přes noc v ledničce.
  3. Panenku vyndejte z marinády, nechte ji okapat a položte na grilovací tácek na středně rozehřátý gril. Přiklopte ji poklopem a grilujte 30 minut, v půlce grilování maso otočte a případně potřete marinádou.
  4. Hotové maso nechte asi 10 minut odpočinout, poté je nakrájejte na plátky a podávejte s grilovanými bramborami.

Grilované brambory s omáčkou Tzatziky

Suroviny:

  • 6 větších brambor, 6 lžic olivového oleje, drcený kmín, hrubě mletý pepř, hrubá mořská sůl
  • 1 okurka, 1 kelímek řeckého jogurtu (použil jsem smetanový, náš supermarket nezná pojem "řecký"), 2 stroužky česneku, 2 snítky kopru, 1 lžíce citronové šťávy, extra panenský olivový olej, pepř, sůl

Postup:

  1. Tzatziky: Okurku oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Přesuňte ji do cedníku a vymačkejte z ní všechnu vodu. V míse promíchejte okurku s jogurtem, prolisovaným česnekem, nasekaným koprem a citronovou šťávou. Do tzatziky vmíchejte několik lžic olivového oleje a podle chuti osolte a opepřete.
  2. Brambory dobře omyjte. Zalijte je vodou a předvařte 15 minut. Vodu slijte a brambory dlaní rozmáčkněte. Jednotlivé hlízy naskládejte na čtverce z alobalu. Zakapejte je olejem, posypte kmínem, osolte a opepřete. Poté brambory dobře do alobalu zabalte.
  3. Brambory grilujte asi 20 minut, během grilování je několikrát otočte. Poté balíčky sundejte z grilu a rozbalte. Brambory ještě posypejte špetkou hrubé mořské soli a ihned podávejte s omáčkou tzatziky.
  4. Mně se nepodařilo, ani s použitím chvatů bojového umění, brambory po předvaření rozmáčknout. Takže jsem je rozřízl na půlky. Pak jsem nenašel alobal, tak jsem použil aluminiové grilovací tácek. Trvalo to 30 minut a byly úžasné.

Jaké víno? Rozhodně červené, vzhledem k marinádě a všudypřítomnému česneku spíše silnější. Proto jsem volil Medoc z našeho zájezdu do Štrasburgu, nicméně z posledních degustací mohu doporučit i Merlot 2011 od Vajbara.

Recept pochází z časopisu Gurmet, 9-2009.


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat my a to pro možnost vám odpovědět. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů.