Přidat vinaře
Pro lidi,
kteří rádi pijí víno
Drobečková navigace

Úvod > Recepty > Moderní losos podle Olivera

Moderní losos podle Olivera



Objevil jsem objevené - moderní anglickou kuchyni v režii proslulého gurmánského architekta Jamieho Olivera. Proč moderní? Není to úplně tradiční anglická strava, která mi nikdy příliš nechutnala, ale světová kuchyně, kterou zvládnete bere ohled na fatk, že nemáme čas postávat v kuchyni celé hodiny. A protože jsem byl v Anglii jen párkrát, odkazuji na rodáka Petera Mayle a jeho apetit vyvolávající best sellery především o jídle.

První pokus z knihy receptů "30 minut v kuchyni" vyšel z kapitoly nazvané "Křupavý losos, nakopnutá rýže, salát z baby cuketek, úchvatné guacamole, ovocný střik". Poslední dva chody jsem nerealizoval, neb předdcozí chody bohatě stačily nasytit celou naší rodinu. Něco jsem zjednodušil resp. přizpůsobil domácím skladovým zásobám, takže mám pocit, že bych mu mohl dělat asistenta...;-)

Losos podle Jamieho OliveraSuroviny:

  • Losos: filet lososa (1 kg), 2 papriky, 2 čerstvé červené chilli papričky (opatrně, budete-li servírovat dětem;-), svazek jarní cibulky, 1 citron, fenyklová semínka
  • Rýže: 1 hrnek rýže basmati, 225 g konzerované červené papriky (neměl jsem, tak jsem zaměnil za sušená rajčata), několik snítek čerstvé bazalky, balsamikový ocet
  • Salát: 400 g baby cuket, 1 citron, několik snítek čersté máty, 1-2 čerstvé červené chilli papričky
  • Na dochucení olivový olej, sůl a pepř
    (ostatní chody najdete v kuchařce "30 minut v kuchyni" na straně 192)

Postup:

  1. Připravte všechny suroviny a přísady, především pomůže (pokud chcete zvládnout limit 30 minut) následující:
  • opláchnout a usušit lososa, nakrájet na porce, ty posolit, opepřit, potřít olivovým olejem a nastrouhat kůru z citrónu
  • nakrájet papriky, chilii papričky (na drobno) a jarní cibulku
  • Pánev postříkejte olivovým olejem (Oliver používá troubu, já sporák) a vložte lososa a nakrájenou zeleninu. Opékejte přibližně 15 minut. V průběhu opekání filety otočte.
  • Hrnec rovněž postříkejte olivovým olejem a nasypte propláchnutou rýži. Míchtejte asi 1 minutu a poté nalijte horkou vodu. Osolte. Vařte asi 15 minut a pravidelně dolévejte horkou vodu, aby se rýže nepřipálila (nebo postupujte podle návodu na uvaření rýže - pytlíková je nejjednodušší;-). Poté nechte asi rýži 10 minut odležet mimo žár, dopřejte jí však poklici. 
  • Do mísy vymačkejte šťávu z 1/2 citronu, přidejte pár cákanců olivového oleje, sůl a pepř. Nasekejte mátové lístky a chilli papričky a přidejte je do mísy. Vše promíchejte. Na zálivku naloupejte škrabkou cuketky.
  • Lososové filety přikryjte poklicí (zelenina pustí štávu a maso se rovnoměrně prohřeje).
  • Do rýže zamíchejte olivový olej, balsamikový ocet a najemno nakrájená sušená rajčata, poté i nasekané bazalkové lístky. 

A je to. Doporučuji bílé suché nebo sušší víno. Osobně jsem vybral Chardonnay 2013 od Laciny, nicméně bych neváhal ani s dobrým Ryzlinkem (vlašským i rýnským) nebo Veltlínem. Kyselinka je k tomuto jídlu příjemná.


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů