Přidat vinaře
Pro lidi,
kteří rádi pijí víno
Drobečková navigace

Úvod > Recepty > Lasagne ala Emanuel Ridi

Lasagne ala Emanuel Ridi



LasagneLasagne podle receptu italského kuchaře Emanuela Ridiho patří mezi mé nejoblíbenější jídla. Chcete-li dosáhnout dokonalosti, připravte si předem domácí sugo di pomodoro (rajčatová omáčka), sugo alla bolognese (boloňská om.) a sugo e besciamella (bešamelovou om.). První dvě doporučuji uvařit den předem, jinak budete začínat s přípravou oběda již v brzkých ranních hodinách;-)

Sugo di pomodoro

Suroviny: 0,5 kg konzervovaných loupaných rajčat, 0,5 kg čerstvých rajčat (v létě dávám jen čerstvá, v zimě jen konzervovaná - doporučuji Valfrutta, která jsou běžně dostupná v českých supermarketech), 
1 cibule, 1 mrkev, 1 řapíkatý celer, 1 svazek bazalky, olivový olej, 40 g másla, cukr, sůl.

Recept: Mrkev, řapíkatý celer a cibuly nakrájejte na kousky a zpěňte je na olivovém oleji. Čerstvá rajčata nakrájejte a spolu s konzervovanými rajčaty je přidejte na orestovaný základ. Na malém plameni vařte 45-60 minut. Podle potřeby podlévejte vodou. Poté zeleninu propasírujte a vzniklou omáčku nechte ještě 30 minut vařit. Nejprve omáčku dochuťte solí, cukrem a pak zjemněte plátkem másla, přidejte bazalku a nechte dalších 15 minut dojít.

Tuto omáčku využijete v řadě dalších italských pokrmů, takže jí můžete připravit do zásoby. Připravuji-li tuto omáčku na pizzu, tak ji rozmixuji, je pak příjemně hustá (Ridi toto nedoporučuje z důvodu ovlivnění chuti, nicméně toto mé chuťové buňky zatím nedovedly rozpoznat...;-).

Sugo alla bolognese

Suroviny: 600 g mletého hovězího masa, 400 g mletého vepřového masa (kousek bůčku a plecka), 
200 g kuřecích jater (obvykle vynechávám), 2 klobásy Salsiccia nebo Toulousská (vynechávám - v místních obchodě nevedou), 1 cibule, 1 mrkev, 1 řapíkatý celer, 2 dcl červeného vína, 2 lžíce rajského protlaku, 1 l vlažné vody, 2 dcl mléka, muškátový oříšek, olivový olej, sůl, pepř.
(na recept níže stačí přibližně 1/10 těchto surovin; omáčku případně využijte na boloňské špagety - stačí uvařit špagety a vmíchat je do omáčky)

Recept: Na olivovém oleji zpěňte na drobné kousky nakrájenou cibuly, mrkev a řapíkatý celer. Poté přidejte mleté maso a restujte jej, dokud neztmavne. Přidejte klobásy a játra a po chvíli restování vše podlijte červeným vínem. Rajčatový protlak
rozmíchejte ve vlažné vodě. Šťávu z protlaku nalijte do ragú. Zakryjte jej pokličkou a nechte dusit 2 - 2,5 hodiny.
Když se tekutina téměř odpaří, přilijte skleničku mléka. Ragú posypte strouhaným muškátovým oříškem a dochuťte solí a pepřem.

Lasagne a toskánské

Sugo e besciamella

Suroviny: 100 g másla, 100 g hladké mouky, 1 l mléka, muškátový oříšek, sůl. 
(na recept níže stačí přibližně 1/10 těchto surovin)

Recept: Rozpusťte máslo, přisypte mouku a chvíli míchejte. Postupně přidávejte ohřáté mléko. Nepřestávejte míchat. Na závěr přisypte muškátový oříšek a trochu soli.

Lasagne alla bolognese

Suroviny: 300 g plátů lasagní, 100 g bešamelu, 100 g strouhaného parmazánu, 150 g rajčatové omáčky, 150 g boloňské omáčky, sůl, pepř

Recept: Lasagne povařte (vařím max. 2 minuty) v osolené vodě a poté je zchlaďte ve studené vodě. Pekáček vyložte první vrstvou lasagní tak, aby zakryly dno. Pokračujte vrstvou rajčatové omáčky, vrstvou boloňské omáčky a trochou bešamelu. Pak opět položte pláty lasagní a pokračujte, dokud nezaplníte pekáček, nebo vám nedojdou suroviny. Vrchní vrstvu lasagní polijte rajčatovou omáčkou, bešamelem a posypte parmazánem. Lasagne svěřte na 45 minut troubě vyhřáté na 180 stupňů celsia.

Podávejte s červeným vínem!


Komentáře


  • 30. 11. 2015 20:36
    Martina S.
    a co syr?

    Ahoj,
    můžu místo parmazánu použít goudu nebo ementál? Na webu http://www.lasagne.cz jsem našla spoustu receptů, které tyto sýry využívají..a já parmazán právě nemám moc ráda.. mohu tedy použít i jiné typu sýrů místo tohoto?


Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů