Přidat vinaře
Pro lidi,
kteří rádi pijí víno
Drobečková navigace

Úvod > Recepty > Koláčky z Polabí

Koláčky z Polabí



Koláčky z PolabíKoláčky s mákem a rozinkami, nebo sušenými višněmi namočenými v rumu, to je panečku dobrota!

Drobenka

  • Suroviny: 60g hrubé mouky, 50g moučkového cukru, 40g másla, 1 vejce na potření.
  • Postup: Suroviny na drobenku v míse proměte prsty, až vznikne sypká směs.

Maková náplň

  • Suroviny: 100g mletého máku, 200ml mléka, 4 lžíce krupicového cukru, špetka skořice, 150g měkkého tvarohu, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 50g rozinek, 2 lžíce citronové šťávy
  • Postup: Mletý mák povařte asi 5 minut s mlékem, polovinou cukru a skořicí. Stále míchejte a poté ho nechte vychladnout. Tvaroh smíchejte s vejcem a zbylým krupicovým i vanilkovým cukrem a zamíchejte do něj i vychladlý mák. Rozinky v malé misce zakapejte citronovou šťávou.

Koláčky

  • Suroviny: 30g droždí, 70g krupicového cukru, 250ml mléka, 500g polohrubé mouky, špetka soli, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr, 100g másla, 1 lžička nastrouhané citrónové kůry.
  • Postup: Droždí rozdrobte do mísy, přidejte 1 lžíci cukru, 2 lžíce mléka a lžičku mouky a vše rozmíchejte na řidkou kašičku. Vzniklý kvásek nechte na teplém místě vzejít asi 10 minut. Do velké mísy prosejte zbylou mouku se špetkou soli. Přidejte napěněný kvásek, žloutky rozšlehané ve zbylém mléce, oba druhy cukru, rozpuštěné vychladlé máslo a citrónovou kůru. Vařečkou zadělejte měkké těsto. Pracujte tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny. Těsto v míse překryjte utěrkou a nechte na teplém místě 30 minut kynout.
    Z vykynutého těsta nabírejte lžící kousky a na pomoučeném válu z nich tvořte placičky. Do středu každé z nich položte trochu namočených rozine a vytvořte bochánky. Ty nechte ještě 10 minut na vále kynout. Potom do středu každého z nich udělejte lžičkou jamku, do které dejte lžičku nádivky.
    Okraj koláčku potřete rozšlehaným vejcem a koláčky naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Posypte je drobenkou a pečte zprvu zprudka při 220 C, po 10 minutách snižte na 200 C a dopečte 10-15 minut do růžova.

Tyto koláčky mám rád ke všem druhům vína!;-)

 

(C) Časopis Gurmet, říjen 2010


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů