Přidat vinaře
Pro lidi,
kteří rádi pijí víno
Drobečková navigace

Úvod > Recepty > Srnčí svíčková s karlovarskými knedlíky

Srnčí svíčková s karlovarskými knedlíky



Svíčková - varianta s hovězímDostali jsme pěkný kousek srnčího, tak jsem vyslechl přání rodiny a zkusil svíčkovou s karlovarskými knedlíky. Přestože do omáčky patří bílé víno, k hotovému pokrmu zvolte červené - například Zweigeltrebe, Cabernet Sauvignon nebo Merlot.

Suroviny na svíčkovou:

  • 1 kg srnčí kýty, 100 g špeku, 100 g sádla, 100 g másla.
  • Kořenová zelenina (1 mrkev, 1/2 celeru, 1 petržel), 2 cibule, 1 jablko, divoké koření (3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře), 1 snítka rozmarýnu, 2 snítky tymyánu, sůl, pepř.
  • 100 g krupicového cukru, 50 ml octa, 2 lžíce plnotučné hořčice, 150 ml bílého vína, 500 ml vývaru, 100 ml smetany, citrón.

Recept na svíčkovou:

  • Maso našpikujeme - nožem uděláme do masa po obou stranách zářezy, do nich vetkneme špalíčky špeku, mas svážeme kuchyňským provázkem, aby drželo pohromadě, osolíme a opepříme.
  • Připravíme si základ omáčky. V kastrole rozpustíme sádlo a máslo, vložíme nastrouhanou kořenovou zeleninu a osmažíme dozlatova, teprve poté přidáme cibuli a opět orestujeme. Do základu ještě dáme zkaramelizovat na kostky nakrájené jablko, přidáme cukr, hořčici, koření svázané do plátýnka (pokud nemáte plátýnko, můžete koření později vybrat lžící), přilijeme ocet a necháme jej odvařit.
  • Po chvíli vložíme do základu maso, podlijeme vínem a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Maso dusíme, dokud nezměkne (asi 90 minut), pak ho vyjmeme z omáčky i s kořením.
  • Omáčku rozmixujeme a ještě povaříme (asi 30 minut, aby zhoustla). Nakonec omáčku zjemníme smetanou, dochutíme citrónovou šťávou, přidáme kousek másla, znovu rozmixujeme a přepasírujeme.

 

Suroviny na karlovarské knedlíky:

  • 5 rohlíků, 2 vejce, 150 ml mléka, 25g másla, sůl, pepř, petrželka.

Recept na karlovarské knedlíky:

(na přípravu stačí asi 20 minut, takže doporučuji začít po hodině dušení masa)

  • Včerejší rohlíky nakrájíme na kostičky, v míse je osolíme, opepříme, pokropíme mlékem, které necháme vsáknout. Petrželku nakrájíme nadrobno.
  • Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky smícháme s rozpuštěným máslem a z bílků ušleháme sníh. K rohlíkům přidáme máslou se žloutky, nasekanou petrželku a sníh a vše smícháme do vláčné hmoty.
  • Na vál položíme mokrou utěrku, dáme na ni knedlíkovou hmotu, pevně sbalíme do šišky a svážeme kuchyňským motouzem.
  • Knedlíky vaříme v osolené vodě asi 25 minut, pak vybalíme z utěrky, necháme chvíli stát.

 

Recept z kuchařky Zapomenuté poklady české kuchyně, II. díl (vydal Pražský kulinářský institut, www.prakul.cz), nepatrně upraven dle čerstvě nabytých zkušeností. Na vaření si rezervujte 3 hodiny (nicméně po první hodině budete mít necelou hodinu volno - můžete třeba umýt nádobí...;-)

 

Srnčí svíčková - základ Srnčí svíčková - maso Srnčí svíčková - jdeme dusit Srnčí svíčková - knedlíková hmota
Srnčí svíčková - knedlík v utěrce Srnčí svíčková - pasírování Srnčí svíčková - hotové knedle Srnčí svíčková - konečná

Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář