Sám doma. Mám hlad. V mrazáku jeden starý pstruh. Tak jsem ho prubnul podle Zdeňka Pohlreicha a vdechl mu alespoň na chvilku ještě jeden život. Receptu se nemusíte bát, je to rychlovka. Navíc se naučíte pitvat rybu;-)
Pstruh se zeleninou nadchne nejednu ženu preferující štíhlou postavu. A protože to není můj případ, doplnil jsem ho opečenou bagetou. A vínem. Doporučuji jakékoliv šťavňaté suché bílé, třeba vlašák od Laciny.
Co na jednu porci:
- jeden pstruh, ideálně čerstvý
- malá cuketa, 2 rajčata, menší cibule, stroužek česneku (česnek je mým vylepšením původního receptu), půl citronu
- olivový olej, sůl, pepř, máslo
Jak na to:
- nakrájejte zeleninu na tvary o velikosti, jak to máte rádi
- připravte filety pstruha nejlépe podle instruktážního videa, které najdete na internetu; zjednodušeně řečeno pstruha otočte břichem od sebe, řízněte za hlavou a ploutví ke kostře a pak jeďte po páteři k ocasu; poté rybu otočte a postup opakujte na druhém boku; oba filety začistěte a vytahejte zbylé kosti (pinzetou optimálně, ale jde to i prsty;-)
- rybu osolte a opepřete - rozpalte dvě pánve
- na první pánvi na olivovém oleji osmažte cibuli, pak přidejte cuketu s česnekem a na závěr rajčata a zeleninový mix osolte
- na druhé pánvi rovněž na olivovém oleji opečte rybu, nejdříve stranu s kůží; touto pánví často "cukněte", aby se ryba nepřipekla ke dnu pánve
- jakmile je ryba opečená, vypněte sporák, dejte do pánve lžíci másla a citrónovou šťávu, které společně dotvoří omáčku
- na talíř rozprostřete zeleninu, rybu a vše polijte omáčkou
Odkaz na originální recept Zdeňka Pohlreicha na videu najdete na YouTube.
Dobrou chuť!
Přidat komentář