O vánoční pohodě je třeba si dopřát dobré jídlo. Jenže Vánoce jsou svátky klidu a pohody, takže dobré jídlo ano, ale nevyžadující velké přípravy. Švagrová to vyjádřila jasně: Na všechno se vykašlete, lehněte si na zem a doufejte, že ono se to nějak udělá. Takže takové za málo energie hodně muziky...;-) A přesně takové jsou kachní prsa na švestkové omáčce s bramborovou kaší...
Původní recept z časopisu Gurmet jsem nenašel, tak jsem vygůgloval inspiraci na Toprecepty.cz a mírně zaimprovizoval. Posuďte sami.
Suroviny (4 porce):
- 2 kachní prsa, 300 g švestek (čerstvé nebo mražené), švestková povidla (2 lžíce), 1 dcl červeného vína, 2 stroužky česneku, 4 lžíce třtinového cukru, sůl, pepř, tymián
- 0,5 kg brambor, 1 dcl mléka, 50 g másla, sůl
Recept:
- Začněte s bramborovou kaší - dejte vařit brambory. Nakrájete švestky na drobno a nasekejte česnek. Rozehřejte troubu na 200 stupňů.
- Kachní prsíčka omyjte, osuště, kůži nařízněte do mřížky (bude křupavější), osolte a opepřete hrubě namletým pepřem. Zprudka opečte na pánvi kůží dolů (5 minut), poté z druhé strany (3 minuty). Olej na pánev nedávejte, prsa mají tuku dostatek.
- Pak prsíčka vložte do pekáčku, podlijte trochou oleje z pánve a dejte do trouby na 40 minut. Do pekáčku můžete přidat snítku rozmarýnu.
- Na výpeku v pánvi zkaramelizujte cukr. Poté přidejte česnek, po chvíli červené víno, švestková povidla, švestky, sůl a tymián. Omáčku vařte asi 30 minut, aby redukováním zhoustla.
- Mezitím udělejte bramborovou kaši.
K jídlu doporučuji silnější červená vína, z moravských například Zweigeltrebe, Rulandské modré či Merlot. Osobně jsem zvolil La Croix Du Duc, ročník 2009, původem z Bordeaux,
za neuvěřitelných 140 Kč (koupíte u Terra Vino).
Přidat komentář