V chladnějším počasí jistě zachutná pečená kachnička. Zkuste zaměnit zelí za pomeranče a knedlíky za růžičkovou kapustu na slanině, k tomu otevřít láhev lehčího červeného vína jako Svatovařinecké, André nebo Rulandské modré.
Recept na kachnu (viz také S Italem v kuchyni - Papero alla melarancia):
- Suroviny: 1 ks kachny, 2 stroužky česneku, 2 snítky rozmarýnu, 3-4 velké pomeranče,1 dcl oleje extra virgin, sůl, pepř, 1 cibule, 1 řapíkatý celer, 2 dcl suchého bílého vína, 100 g cukru, 1 dcl vody
- Postup: Očištěnou kachnu potřeme solí a pepřem zvrchu i zevnitř. Dovnitř dáme česnek, rozmarýn a nakrájený pomeranč. V kastrolu na oleji kachnu krátce opečeme z obou stran, aby se kůže zatáhla, přidáme na větší kusy nakrájenou zeleninu, rozmarýn, pomerančovou šťávu
a zalijeme vínem. Kachnu necháme hodinu péct na 190 stupňů. Po hodině přidáme pomeranč nakrájený na plátky (lepší je použít oloupaný pomeranč, aby omáčka nezhořkla) a pečeme ještě půl hodiny. Upečenou kachnu přendáme na talíř a zeleninu z pekáče propasírujeme přes sítko.V malém kastrůlku rozpustíme cukr, přidáme trochu vody a nastrouhanou pomerančovou kůru. Povaříme asi 2 minuty a vzniklým karamelem polijeme upečenou kachnu.
Recept na růžičkovou kapustu (viz také S Italem v kuchyni - Cavolini di Bruxelles al forno):
- Suroviny: 800 g růžičkové kapusty, 100 g parmazánu, 60 g pancetty, 20 g másla, sůl
- Postup: Kapustu 15 minut povaříme v osolené vodě. Na másle orestujeme nakrájenou slaninu a přidáme povařené kapustičky, promícháme a přendáme do zapékací mísy. Pečeme
v troubě na 220 stupňů, asi 8 min.
Přidat komentář