Už vás nebaví klasický štrůdl s jablky? Zkuste to se špenátem!;-) Je dobrý i bez koprového jogurtu.
Recept na závin:
- Suroviny: 1 listové těsto, 6 vajec, 4 rohlíky, 250g špenátu, 100g másla, 100g kladenské pečeně, 100ml mléka, 2 stroužky česneku, 2 lžíce strouhaného parmazánu, 1 lžíce nasekané petrželky, 1/2 lžičky mletého bílého pepře, špetka zázvoru, sůl.
- Postup: Rohlíky nakrájejte na malé kostičky. Listový špenát properte, spařte horkou vodou, nechte okapat a poté nakrájejte na drobné kousky. Čtyři vejce uvařte na tvrdo. Nakrájené rohlíky zalijte trochou mléka, přidejte na nudličky nakrájenou kladenskou pečeni a nadrobno nasekanou petrželku, osolte, opepřete a přidejte špetku zázvoru. Do směsi přimíchejte rozetřený česnek, parmazán a nakrájený špenát.
Ze dvou bílků a trošku soli připravte tuhý sníh; jeden žloutek utřete s máslem - ten pak zapracujte do nádivky. Na závěr zlehka vmíchtejte sníh.
Listové těsto vyválejte na pečícím papíru na plát o velikosti 40x30 cm. Na střed rozetřete polovinu nádivky. Doprostřed rozložte na půlky nakrájené natvrdo uvažené vajce a zakryjte je druhou polovinou nádivky. Závin zabalte, konce pevně zarolujte a stiskněte. Povrch závinu potřete rozšlehaným zbylým žloutkem a pečte v troubě vyhřáté na 220 C asi 15 minut; pak teplotu snižte na 170 C a dopékejte dalších 15 minut do zlatova.
Recept na koprový jogurt:
- Suroviny: 250g smetanového bílého jogurtu, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce sekaného kopru, bílý pepř, sůl.
- Postup: Jogurt promíchejte s koprem, dochťte solí, bílým pepřem a citrónovou šťávou. Vychladlý závin nakrájejte a podávejte s koprovým jogurtem.
Doporučuji k suchým bílým vínům, určitě Chardonnay, oba ryzlinky, Sauvignon, Rulandské šedé či Veltlínské zelené.
Přidat komentář