Přidat vinaře
Pro lidi,
kteří rádi pijí víno
Drobečková navigace

Úvod > Recepty > Hovězí po burgundsku

Hovězí po burgundsku



Hovězí po burgundskuHověží po burgundsku je skvělou alternativou k českému guláši. Nedávno (červenec 2011) jsem tento pokrm vyráběl pro 12 dospělých a hrst dětí. Vařil jsem na kamnech ve velkém kastrolu poctivě asi 4 hodiny a byla to mňamka!;-)

  • Suroviny: 150g slaniny, 1 lžíce olivového oleje, 1,5kg hovězího masa na dušení (přední), 1 cibule, 1 mrkev, 1 lžička sádla, 1/2 lžičky pepře, sůl, 2 lžíce mouky, 750ml červeného vína, 500ml hovězího vývaru, 1 lžíce rajčatového protlaku, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 1 rozdrobený bobkový list.
  • Na dokončení: asi 20 malých bílých cibulek, 3 lžíce oleje, 3 lžíce másla, 100ml hovězího vývaru, 4 snítky petrželky, 1 bobkový list, 500g žampionů.
  • Postup: Troubu rozehřejte na 230C. Slaninu nakrájejte na nudličky, cibuli nakrájejte nahrubo, mrkev na tenká kolečka a maso na větší kostky. Ve větším rendlíku vhodném k pečení v troubě rozehřejte olej a slaninu na něm opečte dozlatova. Vyjměte ji a na zbylém tuku a sádle postupně, vždy po několika kouscích, osmahněte osušené hovězí maso. Maso pak také vyjměte a rychle ve zbytku tuku orestujte nakrájenou zeleninu.
    Z hrnce slijte tuk a vraťte do něj maso, slaninu i zeleninu. Osolte, opepřete, promíchejte s moukou a dejte na 4 minuty zapéct do trouby. Poté vše promíchejte a ještě jednou 4 minuty zapečte. Snižte teplotu v troubě na 160 C.
    Do rendlíku k masu přilijte víno a vývar, přidejte protlak, prolisovaný česnek a bylinky. Na plotýnce přiveďte k varu, pak zakryjte poklicí a nechte v troubě pozvolna 2,5-3 hodiny dusit. Maso je hotové, jakmile je snadno propíchnete vidličkou.
    Zatímco se maso dusí, připravte si cibulky a houby. Cibulky oloupejte a na polovině oleje a polovině másla je zhruba 10 minut opékejte, dokud nezhnědnou. Podlijte je vývarem, přidejte bylinky, zakryjte poklicí a nechte pomalu dusit 45 minut, dokud nezměknou a téměř všechna tekutina se neodpaří. Pak bylinky odstraňte. Žampiony očistěte, rozčtvrťte je a na zbývajícím tuku osmahněte asi 4-5 minut.
    Jakmile je maso měkké, přeceďte obsah hrnce přes síto do pánve. Rendlík vypláchněte a vraťte do něj maso se slaninou. Zasypte je cibulkami a žampiony. Z přecezené omáčky seberte tuk a krátkou chvíli ji povařte, odstraňujte ale dál tuk, který se objeví na povrchu. Pokud se vám omáčka zdá příliš hustá, přilijte do ní malé množství vývaru. Nalijte ji přes maso a podávejte.

Doporučuji stejné červené víno, které použijete v omáčce! Hodí se snad všechny moravské odrůdy červeného, určitě i červená vína cizokrajného původu, rozhodně ale vyberte kvalitní.

 

(C) Časopis Gurmet, listopad 2009


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů