Přestože steak lze připravit velmi rychle a jednoduše, odrazovala mě obava, že investici do kvalitního masa snadno pokazím. Jediná, zato dostatečně znepokojující má osobní zkušenost pochází z dob, kdy jsem se na kolejním vařiči pokoušel opéct kvalitní roštěnou... O výsledku zde psát s dovolením nebudu.
Salsa
- Suroviny: 3 rajčata (použijte Valfrutta nebo ze zahrádky), 2 lžíce rajské šťávy, 2 lžíce olivového oleje, 1 najemno nakrájená červená cibulka, 2 lžičky křenové pasty (nebo nastrouhejte čerstvý křen), 1 lžíce nakrájené petrželky, černý pepř.
- Recept: Rajčata vložíme do mísy a na 30 vteřin je ponoříme do vroucí vody (pokud jsou ze zahrádky;-). Poté je vyjmeme, zbavíme slupky, semínek a najemno nakrájíme. Dužinu vložíme zpět do mísy a přidáme k ní rajskou šťávu, 2 lžíce oleje, cibulku, křen, petrželku a pepř. Promícháme a přikryté odložíme na hodinu do lednice.
Steaky:
- Suroviny: 4 stejky (např. z hovězí svíčkové), 2 lžíce pepře (čerstvě mlétého), olivový olej, čerstvá petrželka na ozdobu.
- Recept: Rozpálíme gril na vyšší teplotu (stačí obyčejný elektrický, zatím jsem se nepřesvědčil o výhodách klasiky...;-). Steaky potřeme olejem a obalíme je v pepři. Grilujeme 3 až 5 minut z každé strany (záleží na teplotě a síle masa; oveřil jsem, že při síle 2 cm a plném výkonu mého elektrického grilu docílím za 2x 3 minuty "rare", za 2x 4 minuty "medium" a 2x 5 minut "well done"). Steaky ozdobte petželkou, přidejte salsu a pečivo. Podávejte s červeným vínem (na obrázku Zweigeltrebe od pana Kovacse, ročník 2007, v přívlastku pozdní sběr).
Přidat komentář