Přidat vinaře
Pro lidi,
kteří rádi pijí víno
Drobečková navigace

Úvod > Recepty > Burger s rajčatovým džemem

Burger s rajčatovým džemem



Datum konání:
17.1.2016

Burger s rajčatovým džememBurgery máme rádi a docela často je doma vyrábíme. Recept na tento burger pochází z knihy Rozpal to, šéfe! od Zdeňka Pohlreicha. Jeho hlavní předností je rajčatový džem. Proto si klidně udělejte burger dle libosti, ale nevynechejte rajčatový džem. K němu stačí už jen zelenina, žádný kečup, slanina atp.

Rajčatový džem

Do pekáče vsypte 400 g nakrájených rajčat, přidejte 5 stroužků česneku, 1 cibuli, 3 lžíce nastrouhaného zázvoru, 6 lžic třtinového cukru, 6 lžic červeného vinného octa, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku kajenského pepře a 2 lžičky soli. Vše promíchejte. Pečte při 200 stupních Celsia zhruba 45-55 minut. Směs nechte vychladnout. Poté rozmixujte na hladkou pastu a propasírujte přes hrubší cedník.

Relish

Zahřejte v pánvi olivový olej, vsypte 1 nakrájenou červenou cibuli, na nudličky nakrájenou polovinu červené a polovinu žluté papriky. Směs poduste. Nechte vychladnout a vmíchejte 4 lžíce rajčatového džemu a menší hrst petržele.

Burgery

Smíchejte 500 g mletého hovězího masa se 2 žloutky, 1 malou cibulí nakrájenou najemno, hrstí petržele a 1 lžičkou mleté sladké papriky. Poté vmíchejte 150 g změklého másla, sůl a pepř. Směs rozdělte na 4 stejné díly a nechte v lednici ztuhnout. Burgery poté grilujte zhruba 4 minuty z každé strany, stejně tak kolečka cibule. Vnitřní stranu opečených žemlí natřete rajčatovým džemem. Na spodní část žemlí položte římský salát a pak burgery, které ozdobte relishem a kroužky cibule.

Víno doporučuji červené, spíše hutnější. Například Cabernet Sauvignon nebo Merlot.